Wizyta w niemieckiej piekarni
24 kwietnia br. klasa 2 T ŻiUG z wychowawczynią Wiolettą Telicką oraz z panami Wacławem Fecko i Pawłem Jończykiem wybrała się do Piekarni „Dreißig” w Guben. Zaczęlismy od zwiedzenia budynku w towarzystwie Andrè Konsulke. W ciągu dwóch kolejnych godzin odkrywaliśmy tajniki pieczenia. Na początku obejrzeliśmy film o historii powstania piekarni i jej rozwoju w kolejnych latach. Następnie przeszliśmy do zwiedzania poszczególnych części budynku. Przewodnik pokazał nam, jaką drogę musi przejść pieczywo, by trafiło do miejskich sklepów. Piekarnia „Dreißig” cieszy się sporą popularnością na lokalnych rynku z powodu dbania o wysoką jakość swoich wypieków. Sprawdzone składniki, dbałość o higienę osobistą i miejsca pracy, zmiany pracowników co 8 godzin- to tylko kilka warunków, które muszą być spełnione. Ta wycieczka pokazała nam piekarnię i cały proces wypieku z zupełnie innej perspektywy. Było to bardzo pouczające i przydatne zwłaszcza w naszym zawodzie.
( Sara Sokółka, II TŻiUG)