Łosoś a’ la ZSLiT najlepszy w województwie!
Anna Śliwka i Bartosz Łagowski uczniowie Zespołu Szkół Licealnych i Technicznych w Gubinie, okazali się najlepsi w Wojewódzkim Konkursie Gastronomicznym, który odbył się w Szprotawie 26 marca br.
Tematem tegorocznego konkursu był „Mój pomysł na rybę”.
– Wykonaliśmy grillowanego łososia ostro-słodkiego z makaronem, galaretką z mango i ogórka. To był nasz autorski pomysł. Inspiracją była kuchnia meksykańska i chińska. Lubię wyraziste, ostre smaki, dlatego całość zaprawiona była sporą ilością papryki chili – mówi A.Śliwka.
– Na przygotowanie potrawy były trzy godziny. To niewiele biorąc pod uwagę, że do wykonania było aż pięć porcji – jedna do degustacji i cztery do prezentacji. Końcówka była bardzo nerwowa. Mieliśmy mały problem z sosem, ale udało się wszystko zakończyć w wyznaczonym czasie – dodaje B.Łagowski.
Ania jest uczennicą trzeciej klasy Technikum Usług Gastronomicznych, Bartek klasy drugiej Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych.
– Start w konkursie wojewódzkim poprzedziły eliminacje szkolne – informuje Wioletta Telicka, nauczycielka przedmiotów zawodowych Ani i Bartka. Do konkursu wojewódzkiego przygotowywały uczniów również Małgorzata Bartosz i Teresa Faryniarz.
– Konkurs składał się z dwóch etapów – teoretycznego, w którym każdy musiał odpowiedzieć na 20 pytań z technologii gastronomicznej oraz praktycznego. O ostatecznej kolejności decydowała suma punktów z obu etapów – informuje A.Śliwka.
– Trochę stresujące było, gdy jurorzy cały czas patrzyli jak wykonujemy naszą potrawę – mówi B.Łagowski. Ale to w tego typu konkursach jest normalne.
W części praktycznej ocenie podlegały: wizerunek ucznia, organizacja stanowiska pracy, tempo oraz technika i stopień trudności wykonania potrawy. Najważniejsze jednak były: smak, atrakcyjność potrawy oraz sposób podania.
– To było fantastyczne, gdy ogłoszono wyniki konkursu. Nie da się opisać tego, co wtedy czuliśmy. To było dla nas zupełne zaskoczenie. Zapamiętamy to na całe życie.
W nagrodę Ania i Bartek otrzymali Puchar Lubuskiego Kuratora Oświaty, dyplomy z tytułem laureata oraz nagrody rzeczowe.
– Super było następnego dnia w szkole. Były gratulacje od koleżanek, kolegów i nauczycieli. Odbył się też specjalny apel, na którym otrzymaliśmy gratulacje i nagrody od dyrektora szkoły. To było bardzo miłe.
– Szkoda, że konkurs kończy się na etapie wojewódzkim. Bardzo chętniesprawdzili byśmy się gdzieś dalej. Może „MasterChef” – ale to na razie marzenia…
– To duży sukces naszych uczniów i ich nauczycieli – mówi dyrektor Mirosław Siergiej. To dowód, że dobra praca przynosi spodziewane efekty. Jestem przekonany, że tego rodzaju sukcesów naszych uczniów będzie więcej.
(rs)
P.S. Przepis na łososia a’ la ZSLiT można znaleźć na stronie www.zslit.gubin.pl
Fot. 1 Ania i Bartek podczas pracy nad łososiem
Fot. 2 Uczniowie ZSLiT z pucharem i nagrodami