Etap szkolny VIII Wojewódzkiego Konkursu Gastronomicznego
w Zespole Szkół Licealnych i Technicznych w Gubinie
Dnia 09.12.2015 r. w naszej szkole rywalizowali młodzi adepci sztuki kulinarnej. Tematem ich rywalizacji była „Tęcza kolorów na talerzu” pozwalająca na wiele twórczych inspiracji.
Konkurs dał szansę młodzieży na wykazanie się zdolnościami kulinarnymi i konfrontację wiedzy i umiejętności z innymi uczestnikami. Uczniowie doskonale poradzili sobie z tematem, zaskoczyli wszystkich nowatorskimi pomysłami, smacznym jedzeniem i zdrową rywalizacją.
Wyniki konkursu prezentowały się następująco:
- I miejsce: Bartosz Łagowski i Kacper Rzęsa z klasy IV TŻiU, potrawa- Soczyste sakiewki z fileta faszerowane warzywami i serem z sałatą w sosie winegret i kolorowym ryżem.
- II miejsce: Aleksandra Gabin i Adrianna Budzan z klasy III ZK, potrawa- Roladki faszerowane papryką i pieczarkami z musem z kolorowej papryki i z warzywami z wody.
- III miejsce: Martyna Paczkowska i Mateusz Kozioł z klasy II ZK, potrawa- Schab faszerowany z warzywami i kolorowym purre.
Bartosz Łagowski i Kacper Rzęsa będą reprezentowali naszą szkołę na Wojewódzkim Konkursie Gastronomicznym, który odbędzie się 15.03.2016 r. w Szprotawie – już dzisiaj trzymamy za nich kciuki.
Nagrody i wyróżnienia wręczył Pan Dyrektor Mirosław Siergiej.
Wszystkim uczestnikom życzymy dalszego rozwoju kreatywności kulinarnej i szybkiego dołączenia do grona najwybitniejszych kucharzy.
Wioletta Telicka